H Hírek

A Vajdaságban jártunk

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Vajdaságban jártunk

 

2017 június 4-7-e között a SZIA 7. évfolyama a Határtalanul! pályázat keretében vajdasági magyarlakta területeket látogatott meg.

Nagy izgalommal indultunk június 4-én vasárnap kora reggel . Ez a dátum a trianoni békeszerződés szomorú dátuma, amikor megpecsételődött az ország sorsa.

Első napunk ehhez kapcsolódó állomása volt a szabadkai városháza , ahol a díszterem naptárán megállt az idő és emlékeztetőül azóta is június 4-ét mutat.

Tisztelegtünk Bácskossuthfalván Kossuth Lajos szobránál és megkoszorúztuk, hasonlóan más a szabadságharchoz kapcsolódó emlékhez.

Jártunk Újvidéken és a karlócai békekötés kápolnájában. Majd Zentán a zentai csata emlékművénél is koszorút helyeztünk el , hiszen ennek eredményeként szabadult fel Magyarország a török uralom alól.

Óbecsén  a híres Than fivérek, Than Mór festőművész és Than Károly vegyész-kémikus az MTA tagja, szülőházának meglátogatása is nagy élmény volt. A művész festményei között a interaktív kiállítás keretében nézhettük meg azokat a dolgokat ami a tudós életművéhez kapcsolódnak.

Utunk során olyan értékekkel szembesültünk amelyek visszarepítettek bennünket az első világháború előtti boldog békeidőkbe. Gyönyörű szecessziós épületeket, városházákat láttunk, a pécsi Zsolnay manufaktúra gyönyörű munkáit a köztereken és szinte érezhető volt , hogy  a Vajdaság ebben az időszakban milyen erőteljes fejlődésen ment át.

Gyerekeink őszinte csodálkozással szembesültek a történelemmel. A fárasztó ugyanakkor / kb.1000 km/ gyönyörű,  tartalmas kiránduláson nagyon jól éreztük magunkat , mert nagyon sok új ismeretet szereztünk, de játékra is jutott idő.

Nagyban hozzájárult a kirándulás sikeréhez a kishegyesi Kátai tanya vendégszeretete és színvonalas vendéglátása.

Köszönjük Határtalanul.

Kuffler Andrásné, kísérő tanár

 

A Kátai tanya

 

Külön fejezetet érdemel a délvidéki kirándulásból Kátai Géza vendégfogadó tanyája.

Külön köszönet azért a természetes és szeretetteljes fogadtatásért amiben részünk volt. Úgy éreztük magunkat, mint egy várva várt vendég.

A családi vállalkozásként üzemeltetett Kátai tanya igazi családias hangulatot teremtve, valódi vendégszeretettel és nem üzleti udvariassággal bántak velünk.

A tanya körül a Kátai család birtokán érő búza és kukoricatáblák. legelő állatok. Mint kiderült, minden étel amit elénk raktak saját termés illetve saját készítésű volt.

Nyaranta különböző művészeti táborokat, tánctábort, fafaragó tábort, lovas tábort tartanak. Pl. a fafaragó táborban résztvevők és a keramikus táborban munkálkodó gyerekek munkáival díszítették az ebédlőt.

Igaz nem a helybeli, hanem szegedi. Mihály Illés idegenvezető. Köszönet azért a tájékozottságért,tudásért amivel végigkalauzolt bennünket az úton.

 Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a kiránduláson.

A hetedik évfolyam és a kísérőtanárok

Dokumentumok

Partnerek

Hírlevél

Add meg az e-mail címedet hogy a legújabb információkhoz hozzájuss.

Székhely: 2092 Budakeszi, Knáb János utca 60.
Telefonszám: 06-23-451-532
E-mail: titkarsag@sziabudakeszi.hu
Honlap: http://szia.budakeszi.hu/
Igazgató: Bódi Zsuzsanna
OM-azonosító: 032 445

Pedagógus képzések